Breu apunt

 

Fa temps vaig llegir una petita obra de Voltaire titulada Càndid. Pel que recordo, és un elogi de la vida senzilla, i una sàtira implacable contra l’arrogància intel·lectual. Contra la filosofía normativa i reguladora, contra la tirania de la racionalitat sentenciosa i petulant. Contra els models de vida tancats i absoluts. Càndid acaba concloent que l’únic que cal fer és “cuidar una mica el propi hort”. I, obviament, l’hort, cadascú se l’organitza com més bé li va o com més feliç el fa.

Avui pensaba en com són de relatives les coses que ens afecten a les persones. Com allò que a un el transtorna a un altre no li fa ni pessigolles. Com un mateix fet és viscut de formes tan diferents en funció de com sigui el protagonista de la història. Allò que per a algú és mortal de necessitat per a algú altre no és més que un breu apunt en el bloc de notes de les seves experiències en positiu.

Segurament això és així perquè no tots estem fets de la mateixa pasta. Però també es pot pensar que en el fons tos som força iguals en allò més bàsic. No sé, ara m’agradaría trobar la metàfora escaient, dir que som fets de la mateixa massa, però que a base de diferents ferments cadascuna creix de manera diferent. Que els sabors finals són sempre variats, però que tos recorden subtilment el sabor del mateix pa essencial.

I res més, aquest és el breu apunt pel dia d’avui, un dia obert a tot i a res, com ahir i com sempre.

 

Anuncis

2 thoughts on “Breu apunt

  1. Aquesta visió del Càndid em sembla un pel reduccionista, però és cert que també diu això, entre moltes altres coses molt interesants.

    A més, des d’un punt de vista pràctic potser en sigui la millor lectura.

  2. Ferran, potser sí qu tinguis raó. Suposo que en moments de desconcert respecte al que ens envolta, cuidar les pròpies coses és el que més ens pot ajudar a tirar endavant, i, perquè no, a dignificar-nos.
    En qualsevol cas, gràcies pel comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s