És el to

D’ igual manera que el volum excessiu pot convertir una música agradable en una font d’incomoditat, a vegades el que arruïna el discurs és el to. Estic pensant concretament en aquell to mancat d’empatia, que actua com a loció repel·lent. Es pot parlar de tot, opinar del que sigui, manifestar idees amb més o menys sinceritat, amb més o amb menys honestedat o amb més o amb menys bona fe. I tot és digerible, comprensible. Tot es pot metabolitzar. Però el que converteix en indigeribles certes postures, el que fa que s’encalli el mos a mitja gola, talment com un polvoró ressec és, insisteixo, aquest to de bota Dr. Maertens que esclafa la formiga. El to, sempre el to.

Decep, a més que se’ns presentin com a veritats trabades amb ciment armat coses que son, com a mínim discutibles.

I per tancar el compte, a vegades se’ns presenten, com perque quedem tots bocabadats, viatges i trajectes dels quals molta gent ja fa temps que n’ha tornat.

La veritat, possiblement, queda més enllà del nostre filtre subjectiu, per a la qual cosa se’ns fa quasi sempre inaccessible. Davant d’això només ens queda el seu succedani: el punt de comunió que neix del diàleg.

Però en això Internet no ens ajuda gens. Internet és el gran escenari del monòleg i l’aplaudiment. Bé, de l’aplaudiment incondicional o de la pluja salvatge de tomàquets. Però és un mal lloc pel diàleg.

Poques solucions, em temo, vindran d’aquest teatre de varietats on és tan fàcil vestir-se amb plomes de vedette.

 

Anuncis

2 thoughts on “És el to

 1. De acuerdo que un tono carente de empatía puede hacer indigerible hasta una buena opinión y reflexión.
  Para un buen entedimiento es necesario preguntar al otro al hilo de su exposición, establecer criterios, definir términos… No es fácil esto en el mundo de internet. Es un escenario en el que nos mostramos, sí, como un teatro, donde representamos un papel.
  Pero también veces es punto de encuentro para conocer personas con las que acabas estableciendo buenos diálogos fuera de la red.

  • Desde luego que los buenos diálogos siempre se tienen en un cara a cara real. En internet es muy fácil usar una munición gorda que en la vida real no procede.
   Lees a gente que despotrica sin piedad de otra gente, y mi pregunta siempre es si se lo diría, en los mismos términos, de viva voz, aunque fuese por teléfono. Y ya sospechas que no.
   En fin, Shandy, encantado por tu visita.
   Saludos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s