Garibaldi

 

Les novel·les d’Umberto Eco tenen la virtut que mai saps on et portaran. Llegint “El Cementerio de Praga”, un no s’imagina que de la mà d’un vell falsificador, judeofòbic, misògin, absolutament mesquí, severament amnèsic, acabarem immersos, de manera suau i progressiva, en els apassionants episodis de la reunificació italiana del segle XIX. De cop els episodis d’acció i espionatge es succeeixen, desprovistos d’èpica -Eco vol ressaltar aquest punt d’anti-heroicitat tan meditarrània- però tanmateix carregats d’emoció i bellesa. Eco tampoc vol renunciar aquest cop a un dels seus temes preferits, el de la conspiració i el complot, i com sempre el tracta amb la distància irònica necessària per a poder retratar personatges en tota la seva variada policromia de matisos anti-morals, risibles, ridículs.

Bé, si més no, havent consumit encara no un terç de la novel·la, ja val la pena haver-la començat, i certament les expectatives són del tot prometedores. Recordo com fa molts anys, en aquell llunyà curs de COU que alguns vam estudiar, un dels temes importants del temari d’Història era precisament “La unificació itliana”. Allà entràrem en contacte amb noms com Garibaldi, Cavour, Victor Manuel II, Estats Pontificis, Piemont, i la lluita d’influències a Europa per part de Francesos, Austríacs…

Recordo que l’examen d’aquell tema em va anar força bé. Garibaldi sempre serà, doncs, un nom amable, associat a la satisfacció d’anar endavant. El propi nom, “Garibaldi”, ja sona alegre, vencedor. No ho sé. És tot plegat una qúestió de nostàlgia, de somriure davant la constatació que de tant en tant les petites diapositives del passat tornen a la llum de la re-vivència, ens visiten sota les formes i les aparences més insospitades.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s