Estrany dietari (6)

De nou, al Delta.

Dissabte 4

Punta de la Banya, la petita Formentera

Al port de Sant Carles de la Ràpita s’hi pot agafar una embarcació que en uns vint minuts et trasllada fins al Xiringuito, un restaurant suspès damunt de l’aigua, damunt de tres empostissats de superficie considerable, assentats sobre pilars de fusta, i coberts amb marquesines, també de fusta, que proporcionen l’ombra indispensable per gaudir al mateix temps de la lluminositat radiant i de l’airet que mitiga la calor intensa.

Des del Xiringuito es pot anar fins a la Punta de la Banya. És aquell curiós apèndix que s’ha format al sud del Delta de l’Ebre, que en els mapes apareix com una illa en forma de ploma unida al delta per un filet de terra que se’n diu la Platja del Trabucador. A la Punta de la Banya s’hi va caminant amb l’aigua fins els genolls, fins els tormells, i excepcionalment fins la cintura. Alguns hi van en canoa, per allà on la profunditat ho permet.

Aquesta singular excursió et fa pensar inevitablement en Formentera: el trajecte en ferry lleuger des del port d’Eivissa, les aigües tan poc profundes, la brillantor dels cristalls salins que l’evaporació fàcil deixa damunt la terra sorrenca, d’alçada escassíssima, que intueixes des del vaixell. Salvant les diferències evidents, la Punta de la Banya és la petita Formentera, plana, eixuta, de vegetació soferta resistent al sol i a la sal. No està habitada més que per alguna au i alguna sargantana. A la Punta de la Banya no hi ha cap assentament humà, ni petit ni gran, però igual que Formentera ve a ser un curiós caprici col·locat damunt del Mediterrani. Ambdues representen aquell pas extra, aquell moviment de més que cal fer quan vols deixar enrera els bullicis de la civilització d’avui.

Al Xiringuito s’hi pot menjar deliciosament bé i a preus més que raonables: amanida, calamars a la romana, musclos, paella per a sis, vi blanc de la casa, cafès i al gun orujo esporàdic no puja a més de cent-quaranta euros en una ubicació visualment magnífica.

 Diumenge 5

 Del cistell a la locomotora

 A trenta quilòmetres del Delta, cap a l’interior de la comarca -el Montsià- hi ha el municipi de Mas de Barberans, penjat a la falda rocosa dels ports de Beceit, per la banda catalana, naturalment. Aquesta població organitza cada estiu una fira d’activitats artesanals que té com a eix central la manipulació de la palma -aquí en diuen pauma-, un arbust la fulla del qual, degudament trenada, permet crear tota mena de coses.

La firà està concurreguda i animada. Hi ha paradistes de tot arreu: del Rosselló (cervesa artesanal, boníssima), de la Garrotxa (embotit de búfala), o de l’Osona (formatges), per anomenar-ne alguns. Però el que de debò és curiós és l’art de fer estris a partir de la pauma: cistells, barrets, estris de pesca, cordes, cabassos i tota mena d’útils quotidians. El nivell d’habilitat tècnica dels artesans de la pauma -tot senyores grans, val a dir-ho- és admirable, i segurament ve d’una tradició d’un parell de mil·lenis o potser més, segurament d’arrel romana. Contrasta amb la rudimentaritat d’un artesà anglès, Tim Johnson, que fa uns cistells tradicionals anomenats boat baskets, uns cistells en forma de barca, de muntatge molt senzill en comparació amb l’autòcton.

Contemplant les cistelles d’en Tim Johnson, amb una lleu sensació de desolació, se m’acut que els romans no hi van estar prou temps, a les illes britàniques; que els va quedar feina per fer, feina de base, de civilització essencial. Ara, no deixa de causar perplexitat caure en el fet que una cultura que no sabia fer cistells va ser capaç de crear la màquina de vapor i accelerar de cop el curs de totes les coses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s