München (Munic)

Munic: molta Baviera en l’atmosfera i realment molt poca Alemanya. Baviera, Estat Lliure federat amb altres territoris germànics. Rabiosament catòlica, en contrast amb la tendència tradicionalment luterana dels pobles del nord.

Baviera encara arrossega a dia d’avui un fort sentiment de culpabilitat pel seu passat nazi. Per això a Munic s’hi poden trobar nombroses mostres de penediment: memorials de desgreuge al poble jueu, plaques commemoratives de la fi de la presència nazi al territori, i d’altres mostres de rebuig a un passat incòmode. Baviera potser fou el territori que de forma més ràpida i entusiasta feu costat al partit nazi i a la figura de Hitler, donat que per tradició els bavaresos han estat amants dels poders forts i l’absolutisme. De fet, un dels seus reis més famosos, el controvertit Lluís II, dedicà grans esforços materials i personals, durant el seu regnat, a recuperar l’esperit medieval de la institució monàrquica. Per això féu construir i restaurar nombrosos castells (el castell emblemàtic de Disney està inspirat en un d’ells) i es dotà a si mateix de l’aire romàntic d’un rei de conte. De fet, fins ben entrat el segle XX, Baviera era encara una monarquia forta dins d’Europa, quan a França ja portaven més d’un segle de republicanisme.

Tot això forma part del passat, però ha conferit al present de Baviera una forta marca d’identitat pròpia. El seu club de futbol més emblamàtic, el Bayern FC, porta el nom del país, ja que “Bayern” és el nom alemany per dir Baviera. És com si aquí, el FC Barcelona es digués FC Catalunya.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s