Robar (publicat a La Tortuga Avui)

Benvolgut C,
Si et prens la molèstia de connectar-te al Twitter i entretenir-te amb algun dels trending topics del moment podràs assistir a l’espantós parc temàtic de l’estupidesa contemporània. Allà hi ha ben radiografiat el deplorable nivell intel·lectual i moral col·lectiu. I entre altres coses, allà podràs comprovar que un dels verbs que més agrada conjugar als opinadors és el verb “robar”.
Molts d’aquests senyors del twitter han detectat una interminable llista de gent que es veu que roba constantment: els polítics roben, els diputats roben, els alcaldes roben, els directius de clubs esportius roben, els banquers roben, els ex-presidents roben. I els més agosarats fins i tot afirmen que els roben a ells, fet del tot sorprenent, donat que fa la sensació que ben pocs d’aquests senyors hagin construït, a dia d’avui, res de caràcter consistent, valuós, permanent, en definitiva res robable.
Robar és un verb potent, que els qui el conjuguen amb tanta asiduitat troben atractiu. Els fascina la figura del depredador silenciós. Un llop o una guineu. Gallines. Robar. Un calaix, un sac, i poc temps. Adrenalina. Tiiquets estalviats per a Port Aventura.
Robar és el verb preferit d’aquells qui de petits, a l’escola primària, perdien la goma a cada moment. Dels que culpen l’arbitre quan el seu equip perd. Robar és un verb llaminer, de fonètica i de sentit; omple la boca d’aire dens i el cervell de subtància morbosament estimulant.
Als paladins del verb robar la subtilesa no els interessa. Passen per alt la diferència que hi ha entre defraudar, evadir, subornar, prevaricar, traficar amb influències, negligir, falsejar un document mercantil, blanquejar, cobrar comissions ilegals… massa complicat. Per a ells tot és robar. Més fàcil. Ells alcen la veu i assenyalen, ells tenen sota el llit la corda de linxar i de tant en tant la fan voleiar per les gelatines cibernàutiques. No els preguntis pel significat exacte de la paraula imputat. Imputat? Un lladre.
Però sobretot no els preguntis què responen quan el mecànic els pregunta “amb IVA o sense IVA?”, perquè es posaran tensos de debò, mentre et diran que “no és el mateix”. No els intentis fer veure que a dalt són com són perquè els d’abaix som com som, i que tot ve d’abaix, que tot neix del mateix humus. No et voldran escoltar. No els posis l’exemple del mosso de magatzem que cada mes s’emporta a casa dues ampolles de Sanex, ni de l’administratiu que s’emporta un paquet de folis, ni de l’informàtic que en hores de feina fa fotomuntatges per al Twitter, perquè et dirà que això no és robar.
Si existís la Unitat de Decomissos de la República Escèptica, naturalment, se’ls confiscaria l’ordinaror i se’ls clausuraria el compte a Twitter, i naturalment s’esquinçarien les vestidures perquè, dirien, se’ls està robant la llibertat d’expressió.
En fi, C., Així tenim Aviat ens veurem i -espero- tindremtemps de comentar.
Una abraçada,
J.

Anuncis

2 thoughts on “Robar (publicat a La Tortuga Avui)

  1. Al taller de reparacions sempre hi ha un televisor reparat encès. El propòsit d’això es doble: Que quan el client vingui a recollir-ho vegi que funciona correctament i que el secretari de torn tingui alguna cosa per entretenir se mentre no hi ha feina. Estan exposant el cas del Sr. Pujol quan arriba un client amb un altre televisor per reparar. Exposa el problema i completo els formularis pertinents mentre el client, que capta la informació provinent de la pantalla, fa comentaris sobre el que faria al “lladre corrupte”.

    Uns dies més tard, quan el client torna al taller a recollir el televisor reparat, ja l’hem informat de que el problema ha sigut de fàbrica, una peça mal soldada que havia de fallar un dia o un altre. Porta els diners justos en metàl·lic i la primera pregunta que formula és: “¿Podeu fer una factura conforme ha sigut una pujada de tensió per a què pagui el segur de casa?”

    No es neix sent polític, sinó que es puja a polític sent ciutadà. Mentre un ciutadà tracti d’evadir els impostos o els pagaments, no pot reclamar que un polític no l’imiti.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s