A riure i a pensar

El bon amic Simó Aliana em regala un llibre boníssim. Es diu “Allegro ma non troppo”, i n’és l’autor Carlo Maria Cipolla, un intel·lectual italià especialista en història de l’economia. Aquesta obreta -és breu, no arriba a les cent pàgines- conté un petit assaig sensacional, que es diu “Teoria de l’estupidesa”.

És encertadament clara la forma com Cipolla defineix l’estupidesa humana: aquella forma de ser que fa que els humans actuin de manera que el resultat de les seves accions no és beneficiós ni per a ells ni per als altres. Dit d’una altra manera: l’estúpid és aquell que, en actuar, genera perjudicis als altres i a si mateix.

Cipolla exposa la realitat de l’estupidesa a través de diversos principis generals. Alguns dels que recordo diuen que l’estúpid és present en qualsevol col·lectiu humà; que l’estúpid ho és amb independència de qualsevol altra característica (qualitat o defecte) que pugui tenir; i que és un defecte dels intel·ligents subestimar els terribles perjudicis que poden causar els estúpids, en no disposar de cap lògica d’acció previsible o identificable.

És sensacional com l’autor presenta la qüestió valent-se del llenguatge matemàtic: a través de representacions en eixos cartesians, formalitza els comportaments dels estúpids, i no tan sols dels estúpids, sinó també dels intel·ligents, dels incauts i dels malvats.

Hi ha un “animus iocandi” en tota l’exposició de Cipolla, que converteix el text en un agradable i divertit entreteniment, però no deixa de percebre-s’hi un subtil i amarg fons de preocupació, fet que deixa en el lector una idea que cal no menystenir: l’estupidesa no és un mal menor. I a fe que no ho és.

Recomano la lectura d’aquesta obreta i agraeixo a l’amic i company Simó que me n’hagi fet gaudir. Així doncs, a riure i a pensar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s