Butxaques atapeïdes

Que els temps estan canviant no cal que ho digui Bob Dylan. Els temps no fan altra cosa que canviar, des de sempre, des que els humans en tenim consciència. De vegades passa, però, que els temps canvien més acceleradament, i de vegades amb més calma. En els darrers o quinze o vint anys els temps han canviat de manera vertiginosa, a causa a la revolució digital. I si tirem encara més enrere ens adonem que els temps d’ara són els propis d’un món molt i molt complex.

En la nostra infantesa el món era simple, i es notava en el que portàvem a les butxaques: objectes propis de jocs senzills, quasi tribals, que cíclicament es feien populars. Recordo les “rompes” (rectangles de cartó que s’obtenien estripant la part de dalt d’una capsa de mistos, la part on hi havia el dibuix o la imatge). Els xapots, les bales (indefectiblement anomenades “caniques”) o qualsevol altra cosa inversemblant que pel camí ens haguéssim trobat. Avui ja no hi ha capses de mistos, i els nens petits porten a la butxaca una mena de ninotets de goma anomenats “Superzings”. Es compren a la papereria i no són precisament barats.

D’adolescents, quan sortíem de casa, portàvem les claus. I poca cosa més. De diners ben pocs, potser alguna moneda. Potser ja de més joves dúiem cartera, i potser més endavant les claus del cotxe. I prou.

Han passat els anys i a part que el món s’hagi fet complex resulta que nosaltres ens hem fet grans. I entre una cosa i l’altra ara carretegem pel món tot de coses que abans no ens calien. Avui -un dia de cada dia- surto de casa amb la següent panòplia d’objectes:

La cartera.

Les claus de casa.

Les ulleres de veure-hi de prop.

El mòbil.

El carregador.

Un petit ordinador portàtil.

Si marxo de cap de setmana, cau de la llista l’ordinador, però hi entren tres ítems més:

Les claus del cotxe.

Les claus del pàrquing.

Les ulleres de sol (opcionals).

I per culpa de la pandèmia cal afegir a la llista dos ítems més:

La mascareta.

El flascó d’hidroalcohol (opcional)

Si fos fumador, encara hi hauria d’afegir el tabac i l’encenedor. Potser en la categoria “tabac” hi entra també el llibret de paper de fumar i la bossa de filtres. Hi ha qui s’ha agenciat una mena de cartera on aquests elements queden agrupats en un sol continent.

Per tant, avui una persona potser no pot sortir de casa si no porta un apèndix material que pot constar de fins a dotze, o fins i tot quinze, o fins i tot més objectes indispensables per afrontar el dia a dia. I no te’n deixis cap a casa, perquè hauràs de tornar enrere. “M’he deixat el mòbil”. “M’he deixat les claus del pàrquing”. “M’he deixat la mascareta”, etc. Repassem la llista i ens adonarem que descuidar-se qualsevol d’aquests ítems comporta inexorablement un contratemps.

Temps complexos, temps de motxilletes, bosses penjades, carteres, butxaques atapeïdes de coses, tant per a homes com per a dones. Quins temps aquells en què els homes que duien “mariconera” desprenien un cert exotisme…

Com més complex és un temps, més complicada n’és l’adaptació. Avui ens n’anem sortint a base de tenir tantes coses. I certament ens resulta enutjós haver d’estar pendents de tantes coses. Però segurament el món d’avui ens ofereix un confort i una seguretat que no gaudíem en el passat. Tot té un preu. Per altra banda potser ens hem malacostumat a tenir-ho tot molt apamat, tot sota control, mentre que en el passat sabíem gestionar més bé la incertesa del futur, i això ens feia més resistents. Potser avui a la mínima incertesa ja patim, i això ens fa més vulnerables.

Els qui hem viscut a cavall de dos mons ens podem preguntar en quin hem sigut més feliços, quins dels dos preferim. Tot i que de fet sempre val més sempre desitjar el present que et toca viure, ja que és l’únic que tenim.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s